Wat vertellen jouw collega's

Wat is een DTA-er? Mitch vertelt het je

Medewerker aan het woord
18 June 2021

Werken tijdens de ‘intelligente lockdown’. Tja, hoe doe je dat nu eigenlijk? Wij interviewden collega Mitch hoe hij en zijn collega’s hun werk ervaren tijdens de coronacrisis: Mitch Meijnen is Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering bij Dolmans Milieu Techniek.

Wat doe jij bij Dolmans Milieu Techniek?

Ik ben Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering (DTA-er). Wij verwijderen gevaarlijke stoffen zoals asbest en Chroom-6, voornamelijk in woningen. Ik werk zelf mee met het saneren en voer daarna de eindcontrole uit.

Is jouw werk door de coronacrisis veranderd en op welke manier?

Asbest of Chroom-6 saneren gaat gewoon door, alleen met minder mensen. Normaal gesproken ga je op pad met twee tot vier man, maar nu gaan we met maximaal twee personen naar een opdracht. Waar je voorheen met elkaar meerijdt in de bus, reis je nu zelfstandig. Dit is noodzakelijk zodat we de 1,5 meter kunnen waarborgen. Wij werken in een ‘containment’, een afgeschermd werkgebied waar onder andere een onderdrukmachine en een decontaminatie-unit op is aangesloten. Voordat ik een ruimte in ga om asbest of Chroom-6 te saneren trek ik mijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) aan, speciale werkkleding en een volgelaatsmasker. Deze middelen beschermen mij tegen asbest en Chroom-6 en diverse andere gevaarlijke stoffen.

Ben je ook beschermd tegen corona?

Als ik mijn beschermingsmiddelen aan heb wel, maar deze draag ik niet voortdurend. Die 1,5 meter afstand moeten we blijven bewaren. Ik werk vooral in woningen en daar is de ruimte soms beperkt. Voorheen zouden we met twee personen op een kleine zolder tegelijkertijd kunnen werken, maar nu wissel je elkaar echt af. Saneren is sowieso gebonden aan strikte protocollen en veiligheidsvoorschriften. Zo mag je maximaal twee uur achter elkaar ‘het pak in’, daarna moet je er een uur uit.

En vóórdat je een opdracht aanneemt, hoe werkt dat dan nu?

Mijn collega’s van de planning stellen de situatie en daarmee de gepaarde risico’s vast voordat we naar een klus gaan. Dat is altijd maatwerk. Indien er sprake is van een bewoonde situatie, stellen zij een aantal vragen zoals: is het verwijderen nu noodzaak of zijn er gezondheidsklachten? Wij vragen extra goed door als het gaat om seniorencomplexen. Het is namelijk in een aantal gevallen toch mogelijk om ook daar aan het werk te gaan. Als er een alternatieve ingang is, bijvoorbeeld het balkon, dan kunnen we toch saneren zonder ruimtes te betreden die niet noodzakelijk zijn. Het vergt wat meer afstemming en er zijn meer betrokken partijen die je moet inschakelen. Denk hierbij aan de woningbouwvereniging, maar ook een facilitair manager. Op deze manier kunnen we wel in kaart brengen wat veilig is voor zowel de bewoners als onze medewerkers.

Hoe gaat het werken met bewoners?

Communicatie en goede afspraken maken is het allerbelangrijkst. We werken in woningen die zowel leeg als bewoond zijn, ook nu. Ik werkte laatst in een woning, waar een alleenstaande vrouw woonde. We hebben afgesproken dat deze mevrouw op de bank zou blijven zitten. Dat deed ze echt keurig, dus dat is prima gegaan. In deze tijd maak je ook nieuwe dingen mee. Ik verwijderde onlangs een vloer in een lege woning in een flat. Vervolgens ging de deurbel zes of zeven keer. Het bleek dat er allerlei mensen thuis zaten te werken! Bij werkzaamheden komt er vanzelfsprekend geluid vrij, maar dan zijn er normaliter niet zoveel mensen tegelijkertijd thuis die daar last van zouden kunnen hebben. Vervolgens praat je hier dan met elkaar over om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

Hoe ervaar je deze tijd?

Het werk loopt terug, daar baal ik wel van. Het is echter zoals het is en we moeten er gewoon het beste van maken. Ons werk kan in elk geval doorgaan. Je moet wat meer nadenken en wat flexibeler zijn.”

Wat vertellen jouw collega's?

Medewerker aan het woord
11 October 2021
Medewerker aan het woord
16 August 2021
Medewerker aan het woord
18 June 2021
Medewerker aan het woord
1 April 2021
Medewerker aan het woord
1 March 2021
Medewerker aan het woord
16 February 2021
Medewerker aan het woord
1 February 2021
Medewerker aan het woord
21 January 2021
Medewerker aan het woord
19 January 2021